APLIKACIJE ZA MOBILNE TELEFONE

Zabava ili izlaganje riziku ...

Iako su nekad služili isključivo za obavljanje kratkih poziva i slanje klasičnih SMS-ova, mobiteli novijih generacija danas nam omogućuju i brojne druge aktivnosti.

Pametni telefoni tako, među ostalim, nude mogućnost preuzimanja mnogobrojnih besplatnih društvenih aplikacija. Iako ih najčešće upotrebljavamo za svakodnevnu ležernu komunikaciju i razmjenu fotografija s prijateljima, one pružaju mogućnost stupanja u kontakt s nepoznatim osobama. Problem nastaje kada to činimo bez razmišljanja o eventualnim posljedicama.

Objava osobnih i intimnih informacija na internetu može stvoriti brojne probleme. Ne treba zaboraviti na činjenicu da jednom objavljeni podaci ostaju trajno zabilježeni, čak i nakon što smo ih izbrisali sa stranica.

Jednako tako, dobro znamo da na internetu, nažalost, ne vrijede pravila lijepog ponašanja, što nas također može dovesti u neugodne situacije i izložiti različitim oblicima zlostavljanja. Koliko god mislili da o potencijalnim opasnostima znamo sve, trebali bismo voditi računa o tome što ćemo i gdje objaviti. Kada su posrijedi aplikacije za mobilne telefone, o rizicima gotovo i ne razmišljamo, pogrešno zaključujući da smo potpuno zaštićeni i da se komunikacija zbiva isključivo između nas i odabranih osoba.

Prije svega, važno je znati da pristup aplikacijama iz nepoznatih i neprovjerenih izvora može prouzročiti probleme. Usto, u nepovoljnim situacijama lako se možemo naći čak i upotrebom vrlo popularnih platformi koje se na prvi pogled čine potpuno bezopasnima. Iako u virtualnom svijetu uvijek i bez iznimke treba biti na oprezu, donosimo popis aplikacija za mobilne telefone koje bi ipak trebalo pažljivo koristiti, pa čak i izbjegavati.

■ 1. SNAPCHAT

SnapChat aplikacija je koja je posebno u posljednje vrijeme postala popularna među mladima. Služi za razmjenu poruka, fotografija i snimaka s osobama koje su na listi prijatelja. Pošiljatelj datoteke sam odlučuje koliko će vremena nakon otvaranja sadržaj biti dostupan, no ograničen je na najviše deset sekundi. Nakon isteka vremenskog roka, datoteka se uništava i zauvijek nestaje s uređaja primatelja. Iako taj koncept zvuči izvrsno, realnost je ipak ponešto drugačija. Naime, nakon što je prošle godine Snapchat hakiran, na internetu su osvanuli podaci o brojevima mobilnih telefona čak 4,6 milijuna njegovih korisnika. Doduše, bili su nepotpuni jer su hakeri akcijom samo željeli upozoriti na očite sigurnosne propuste SnapChata. S obzirom na to da bi se datoteke trebale uništavati, ta se aplikacija često koristi za slanje seksualno eksplicitnih sadržaja, a događalo se i da fotografije završe na pornografskim internetskim stranicama.

 

■ 2. TINDER

Tinder je aplikacija koja služi za pronalazak partnera, pa je maloljetnici definitivno ne bi trebali imati na svojim pametnim telefonima. Korisnici se međusobno ocjenjuju i na temelju toga ih sustav povezuje, što je čini idealnom za vrebanje maloljetnika od strane zlonamjernih odraslih osoba, koje se mogu lako skriti iza lažnog profila.

■ 3. BLENDR

Ta se aplikacija, baš kao i Tinder, ponajprije upotrebljava za pronalazak partnera, a nudi i mogućnost razmjene multimedijskih sadržaja. Budući da od korisnika ne zahtijeva nikakav oblik identifikacije, predatori nemaju zapreke u ostvarivanju komunikacije s djecom, pa im mogu pristupiti izravno. Osim odraslih osoba, maloljetnici putem Blendra lako mogu postati metom zlonamjernih vršnjaka.

■ 4. ASK.FM

Sumnja se da bi čak devet samoubojstava mladih osoba iz Velike Britanije i SAD-a moglo biti povezano s upotrebom te aplikacije. Stoga posebno zabrinjava podatak da je Ask.fm vrlo popularan među hrvatskim osnovnoškolcima.

Korisnici putem te platforme odgovaraju na postavljena pitanja, no vrlo često se događa da se međusobno udruže i brutalno maltretiraju pojedince. Za to uopće ne mora postojati konkretni povod pa je Ask.fm, kako bi se izbjegao rizik, najbolje potpuno izbjegavati.

■ 5. KIK MESSENGER

Ta aplikacija slična je društvenim mrežama, a u svijetu se njome koristi više od sto milijuna ljudi. Služi za dopisivanje, razmjenu fotografija, videozapisa i grupne razgovore. Budući da kontrola sadržaja ne postoji, zlostavljači ulaze u trag maloljetnim korisnicima bez ikakvih problema.

■ 6. WHISPER

Whisper je društvena mreža čiji korisnici anonimno objavljuju misli i tajne, obično s fotografijom u pozadini. Upravo zbog anonimnosti preporučuje se kao potpuno sigurno „utočište”, no iako se katkad čini da je tajne lakše podijeliti s neznancem, osoba s druge strane možda nema dobre namjere. Taško je govoriti i o potpunoj anonimnosti jer je britanski Guardian potkraj prošle godine otkrio da vlasnici te mobilne platforme putem IP adresa prate čak i one korisnike koji nemaju uključeno GPS lociranje. Zaposlenici tvrtke u čijem je vlasništvu Whisper mogu pretraživati GPS podatke o svim korisnicima, locirati ih u radijusu od 500 metara i pratiti njihovo kretanje. Postoji i posebna baza podataka u kojoj se čuva vrijeme i lokacija baš svih objavljenih poruka, pa tako i onih za koje korisnici ove platforme smatraju da su odavno izbrisane.

■ 7. YIK YAK

Yik Yak je sve popularnija aplikacija namijenjena anonimnom objavljivanju poruka, uz koju se vežu brojne kontroverze. U središtu skandala našla se zbog objavljenih prijetnji oružanim napadom na jednu američku školu. Yik Yak se može opisati kao svojevrsni newsfeed, odnosno virtualni „zid” za objave, temeljen na lokaciji. Njegovi korisnici potpuno anonimno objavljuju svoje misli koje mogu vidjeti svi drugi korisnici u krugu od dva i pol kilometra. Nasilnici ga jako često koriste za maltretiranje, a mnogima služi i za slanje seksualno eksplicitnih poruka.

............

Ali i ponešto o zlostavljačima ...

Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim mrežnim stranicama navodi da ponude ili zahtjeve seksualne prirode djeca najčešće dobivaju pri upotrebi aplikacija za izravnu razmjenu elektroničke pošte, instant messengera ili tijekom igranja online-igrica. Djevojčice su pet puta češće žrtve nego dječaci. Zlostavljači su najčešće muškarci, i to djeci poznate osobe. Rijetko se kada koriste silom, a najčešće je riječ o nagovaranju i potkupljivanju. Jedan od načina na koji dolaze do žrtve jest pronalaženje osobnih podataka u korisničkim profilima na aplikacijama za razmjenjivanje poruka. Od djece znaju zatražiti da ih dodaju na svoju listu prijatelja, pa im je, ako netko prihvati zahtjev, pristup većem broju maloljetnika još lakši.

............