IMA NAČINA

BYE, BYE PRIŠTIĆI

Bubuljice, prištići, miteseri, akne... vrijeme je da nestanete!

Crni prištići

Miteseri su prištići koji nastaju kada masne kiseline iz loja dođu u kontakt sa zrakom (uključujući nečistoće i bakterije). Tada nastaju prištići s crnim vrhom. Porice na koži se začepe i na njima nastane crna kapica.

KAKO IH SE RIJEŠITI?

Najbolje je djelovati što je prije moguće. Izvrsne su piling-maske ili gelovi koji će se pobrinuti da prištić vrlo brzo nestane s vašeg lica. Naravno, nikako se ne smije istiskivati.

 

Bijeli prištići

Kada je pora kompletno zatvorena, miteser poprima oblik bijelog prištića. Tek nas taj zove na istiskivanje, no, naravno, to je vrlo neučinkovita metoda jer je broj pora na licu prilično velik, a kod pubertetske kože napuni se sebumom ponovno za desetak dana.

KAKO IH SE RIJEŠITI?

Iako dosadni i prilično ružni, ne diramo li ih, vrlo će vjerojatno za nekoliko dana nestati sami od sebe. No ne možete li i toliko izdržati, izaberite (ovisno o tipu kože) neko sredstvo za čišćenje pora – od raznih vrsta pilinga (najčešće zrnca u gelastoj podlozi) ili nekih kombiniranih gelova i sl.

 

Akne

Bijeli i crni prištići najava su nastanka akni. Ako pore ostanu zatvorene, može doći do upalnog procesa koji se manifestira u obliku crvenih i bolnih prištića.

KAKO IH SE RIJEŠITI?

Kako ne bi došlo do nastajanja akni, važno je svakodnevno njegovati kožu: čistiti je i ujutro i navečer, piti mnogo vode, pravilno se hraniti. Ako se akne i pojave, ti će postupci sigurno pomoći u borbi protiv njih.

 ...

MOĆNA ORUŽJA U BORBI PROTIV PRIŠTIĆA SVIH VRSTA

TOČNO – NETOČNO

■  Pasta za zube isušuje prištiće

NETOČNO: Mnogi pribjegavaju tomu narodnom lijeku, no pasta za zube može samo privremeno pomoći. Ona isuši prištić, ali i ostatak kože, što će dovesti do pretjeranog djelovanja uljne žlijezde, pa će tako upalni proces i dalje postojati.

■  Ledeni oblozi pomažu

TOČNO: Iako neće uništiti prištiće, oblozi od leda pomoći će da se smanji crvenilo i oteklina. Želite li privremeno olakšanje, led će sigurno pomoći.

■  Čokolada potiče nastanak prištića

NETOČNO:Pravilna prehrana nešto je što će u svakom slučaju pomoći vašemu općem zdravlju, uključujući zdravlje kože i tijela, no čokoladu ne možemo proglasiti krivcem za nastanak prištića. Želite li si pomoći pravilnom prehranom, svakako uključiti u svoje obroke hranu koja u sebi sadržava antioksidanse, npr. ribu, voće i povrće.

■  Prištići se uvijek pojavljuju na istome mjestu

TOČNO: Primjećujte li da vam prištići izbijaju uvijek na istome mjestu na licu, ne uzbuđujte se previše. To je normalna pojava. Uzrok može biti i taj što ste možda, nekada davno taj prištić istiskivali, pa su se pore otvorile i pojava novih prištića vrlo je izvjesna. Zato nemojte istiskivati prištiće!

...

ZAŠTO SE PRIŠTIĆI NE SMIJU ISTISKIVATI

Priznajte! Barem ste jedanput u životu došli u napast istisnuti prištić, unatoč svim upozorenjima… No je li situaciji bila bolja? Naravno da – nije, bez obzira na to o kojoj je vrsti prištića riječ! Jer istikivanjem prištić zapravo ne nestaje. Istiskivanje može produbiti problem i ostaviti ožiljke. Najgora verzija je mogućnost infekcije, što zna biti vrlo problematično. „Kada sami istiskujete prištiće, ne radite to onako kako rade stručnjaci i vrlo često zapravo trgate vlastitu kožu. Usto, dok pritišćete prstima, u kožu i ranu unosite različite bakterije, što pridonosi mogućnosti infekcije.”, ističu dermatolozi.