IDE LJETO

Kako zabavno provesti ljetne praznike

Juuuupiiii… još malo i škola je gotova! Tri mjeseca ljetnih praznika nestrpljivo nas čekaju da ih pametno iskoristimo. Evo kako ćete to učiniti…

Toplo ljeto polako nam se približilo, a s njim i dugoočekivani kraj školske godine. Prvih nekoliko dana sigurno ćemo se dobro naspavati i odmoriti, no od početka iduće školske godine dijele nas gotovo tri mjeseca koja treba pametno iskoristiti, što znači - pomno isplanirati.

Za sve one koji još ne znaju kako provesti duge vruće dane i tople ljetne noći, potrudili smo se pronaći, nadamo se, zanimljive prijedloge aktivnosti.

Osim kvalitetnog odmora i zabave, ove praznike bilo bi dobro iskoristiti i za usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih prijateljstava, slažemo se, zar ne?

  Što raditi kod kuće

Svi bismo najradije ljetne praznike proveli na moru, no za mnoge je to, nažalost, neizvedivo. Ipak, ostanak kod kuće ne mora nužno podrazumijevati dosadu ili nedostatak druženja i kvalitetne aktivnosti. Prije svega, ponuda festivala, kazališta, koncerata i drugih događanja ljeti je u gotovo svakom gradu i mjestu bogatija, pa zanimljive izlaske nije teško organizirati. Osim toga, lokalni centri za kulturu i udruge ljeti često organiziraju besplatne radionice i nude dodatne aktivnosti, pa savjetujemo da se raspitate o ponudi u svome mjestu. Možda dosad niste imali naviku rolati ili skejtati, ali ljeto je idealno vrijeme da se okušate u tim sportovima ili usavršite svoje znanje. Također, grad ili mjesto u kojem živite mogli biste istražiti biciklima ili isplanirati zanimljive pješačke rute. Ako usto negdje u vašoj blizini postoji bazen, kupalište na rijeci ili jezeru, ovog ljeta neće vam toliko nedostajati more.

Iskoristite internet (a ne on vas!)

Već smo pomalo siti prodika da stalno visimo pred kompjutorskim ili nekim drugim ekranom. Možda je to i točno, no „svako zlo za neko dobro”, kaže stara narodna poslovica, pa vodeći se njome, imamo konkretan prijedlog. U ljetnim mjesecima internet biste mogli iskoristiti i za nešto više od lutanja društvenim mrežama i portalima ili igranja igrica. Open Culture (www.openculture.com) internetska je stranica pokrenuta 2006. godine radi okupljanja kvalitetnih i besplatnih online sadržaja na jednome mjestu. Putem tog portala možete pronaći besplatne tečajeve stranih jezika, stotine knjiga i filmova te velik broj različitih edukacija.

  Zaljubite se u knjige i filmove!

Nema boljega i kvalitetnijeg opuštanja od izležavanja uz dobru knjigu, pa internet iskoristite da biste otkrili što je novo u svijetu književnosti i pronašli literaturu koja bi vas mogla zanimati, a potom se po knjige uputite u lokalnu knjižnicu. Imamo nekoliko dobrih prijedloga za duge vruće dane!

Obvezatno pročitajte najnoviji teen-hit, prvi dio fantastične trilogije A. G. Howarda Između dva svijeta, zatim napet psihološki roman Rachel Klein Dnevnici noćnog leptira ili, ako još niste, novi nastavak Okse Pollock, Proklete veze, koju potpisuje dvojac Anne Plichota i Cendrine Wolf. Želite li pročitati nešto od domaćih autora, što može biti bolje od Tajne ljetnog kampa Hrvoja Kovačevića?

Također, pronađite preporuke za dobre filmove ili serije i organizirajte zabavne filmske večeri s prijateljima.

Niste li imali prilike u kinima pogledati neke od ovogodišnjih filmskih hitova, moguće je da ćete ih tijekom ljetnih mjeseci moći nabaviti u DVD formatu pa stoga uživajte u sljedećim naslovima: Pustolovina Hobit: Bitka pet vojski, Noć u muzeju: Tajna grobnica, Igre gladi: Šojka rugalica, Kingsman: Tajna služba itd.

Postanite kreativni!

Ako želite preurediti svoj kutak, udahnuti novi život staroj odjeći ili tenisicama, izrađivati nakit i ukrase ili obnoviti komad starog namještaja, na webu se nudi cijeli niz DIY (Do It Yourself, što u prijevodu znači „sam svoj majstor”) stranica s detaljnim uputama te mnogim inspirativnim idejama i savjetima. Slobodno uđite u svijet mašte i kreativnosti, a mi vam predlažemo da posjetite internetske stranice na adresi www.lumos.hr, gdje ćete naći mnogo zanimljivih prijedloga, a živite li slučajno u Zagrebu, Zadru ili Rijeci, možete posjetiti i njihove kreativne radionice koje organiziraju.

 Krećite se!

Ljeto je idealno vrijeme da se pokrenete u svim mogućim oblicima. Dakle, niste li baš bili previše aktivni tijekom dugih zimskih mjeseci, morali ste puno učiti itd., itd. (dobra isprika zlata vrijedi!)… sigurni smo da vam je sada svih izlika ponestalo. O dobrobiti fizičkih aktivnosti već smo mnogo pisali pa zato odlučite da je ovo ljeto definitivno vrijeme kada ćete usvojiti nove, zdrave navike.

Ako nemate mogućnosti da se u svom gradu pridružite nekim grupnim treninzima, putem interneta možete pronaći brojne videouratke i tekstove koji detaljno opisuju pravilan način izvođenja vježbi, bez obzira na to je li riječ o jogi, pilatesu, fitnesu ili nekim drugim vještinama. Usto, nudi se i pregršt savjeta iskusnih stručnjaka o pravilnoj i kvalitetnoj prehrani. Na vama je da počnete i ostanete dosljedni!

 Naučite kuhati!

Tisuće kulinarskih portala i blogova nepresušan su izvor ideja i savjeta. Možda ovog ljeta možete naučiti pripremati neka jela i zdrave ljetne slastice. Zašto npr. ne biste pokušali ispeći jednu od najpopularnijih (tinejdžerskih)slastica – muffine? Potražite na internetu videouradak kako to radi naša mlada slastičarka Tea Mamut (koja i inače ima svoje kulinarske emisije na televiziji). 

Na Youtubeu ćete naći njezin recept za muffine s malinama (a možete staviti i bilo koje drugo voće). Uspije li vam, dobit ćete super slasticu kojom se možete praviti važni pred svojim ukućanima i prijateljima! Ne uspije li vam otprve, ništa strašno – ukućani će shvatiti da se morate (na)učiti. A prijatelji ne moraju znati!

 Ni Jamie Oliver nije postao popularan preko noći! Za one koji već znaju ponešto o kuhanju, bit će zanimljivo proučiti druge kuhinje, odnosno jela koja nisu tipična za naše podneblje, a lako ih je pripremiti. Tko zna, možda otkrijete kuhara ili kulinarskog šefa u sebi!

 

..............................

Što se nudi na moru a da nije samo kupanje i sunčanje?

Za one koji nemaju isplanirano ljeto, no ipak imaju priliku putovati, izdvojili smo nekoliko ljetnih škola i kampova. Svaki od njih nudi zabavne, sportske ili edukativne aktivnosti.

  • Astronomska ljetna škola

Zagrebačka Zvjezdarnica već tradicionalno održava Astronomsku ljetnu školu. Prošle godine održana je u Josipdolu pokraj Ogulina. U program se mogu uključiti osnovnoškolci, srednjoškolci, ali i nastavnici. Edukacija i uvođenje u znanstvene metode istraživanja provode se kroz predavanja, praktični rad, opažanja, obradbu podataka i prikaz rezultata. Za svaki dan boravka predviđeno je predavanje s određenom temom, rad u skupinama i promatranje neba teleskopom.

  • Znanstveni kamp u Višnjanu

Znanstveno-edukacijski centar Višnjan za ovo je ljeto pripremio čak šest edukacijskih programa. U sklopu Znanstvenoga kampa mladih za osnovnoškolce se nude tri programa, a biraju se prema dobi. Tijekom sedam dana djeca na zanimljiv i zabavan način upoznaju svijet znanosti i tehnologije.

  • Eurocamp – Špijunska škola

Eurocamp je prvi put održan 1991. u Rogaču na Šolti, a otad je kroza nj prošlo više od 110 tisuća djece i profesora iz cijelog svijeta. Danas je cijelo naselje u kojem se održava podređeno isključivo djeci. Osim Oxford English akademije, namijenjene učenju engleskog jezika, u kampu se nude Foto i Video, Plesna, Modna, Sportska i Špijunska akademija te Avanturistički kamp. U Špijunskoj akademiji polaznici tjedan dana uče borilačke vještine, pucanje iz zračne puške, gađanje lukom i strijelom te mačevanje. Kao pravi tajni agenti moraju naučiti odgonetnuti tajne kodove, osloboditi taoce i sudjelovati u završnoj špijunskoj akciji.

  • Ljetni kamp Nazor

Zabavni programi ljetovanja za djecu i mlade već godinama se tradicionalno događaju u Nazorovim hostelima u Velom Lošinju, Dugoj Uvali, Savudriji, Skradinu i Crikvenici. Programi traju sedam, deset ili 14 dana i biraju se ovisno o dobi. Taj je kamp idealan za sve željne druženja s vršnjacima i sadržajnoga, rekreativnog odmora.

  • Međunarodni ljetni kamp California u Pakoštanima

Kamp California u Pakoštanima djeluje od 2003. godine, a svake godine prisustvuju mu djeca iz cijelog svijeta. Ovisno o dobi, nude se različiti programi, dok se komunicira isključivo na engleskom jeziku, sa skrbnicima iz 20 zemalja. Uz učenje jezika, dani u kampu provode se uz brojne aktivnosti poput jedrenja, mačevanja, jedrenja na dasci, streljaštva, drame, plesa i planinarenja. Namijenjen je svima koji se žele dobro zabaviti, poboljšati znanje engleskog jezika i steći nove prijatelje u pravome multikulturalnom okruženju.

  • Glazbeni kamp Skolion

Glazbeni kamp Skolion održava se u Premanturi. Namijenjen je djeci i mladima u dobi od devet do 19 godina. Program rada temelji se na individualnoj nastavi klavira, harmonike, bubnjeva ili klarineta, dok polaznici zajedno sudjeluju na nastavi orkestra. U sklopu kampa polaznici održavaju i dva koncerta. Slobodno vrijeme rezervirano je za odmor, rekreaciju i organizirane odlaske na more.

  • Oreb Club - Ljetni dječji kamp sportova na vodi za djecu i mlade

Za djecu stariju od 10 godina Oreb Club International organizira kamp posvećen učenju sportova na vodi. Program traje sedam dana na Korčuli, pod vodstvom profesora kineziologije sa zagrebačkoga Kineziološkog fakulteta, stručnjaka s bogatim jedriličarskim i surferskim znanjem. U kampu se uči jedrenje, jedrenje na dasci, veslanje u kajaku i kanuu te mornarske vještine i spašavanje na moru, a u program su uključeni i izleti te obilazak grada Korčule.

  • Ljetne škole jedrenja na dasci

Jedrenje na dasci, windsurfing, nastalo je sredinom prošlog stoljeća u Kaliforniji. Za samo nekoliko godina postalo je popularno u Europi i Australiji, a kao olimpijski sport priznato je 1984. U Hrvatskoj se počelo razvijati početkom sedamdesetih godina. Zbog savršenih vjetrova – bure, juga i maestrala – uvjeti za taj, po mnogima najljepši vodeni sport, u Hrvatskoj su doista idealni. Stoga u brojnim mjestima uz obalu i na otocima postoje škole tijekom cijelog ljeta. Jedini preduvjet je znanje plivanja, no ipak ne morate biti vrhunski plivač. Naime, oprema za početnike obično uključuje prsluk za spašavanje, dok je instruktor uvijek u blizini. Ako se ovog ljeta zateknete pokraj neke od škola, predlažemo da je upišete i otkrijete zašto su ljubitelji windsurfinga zaluđeni tim sportom. Tečaj možete pohađati i na zagrebačkom Jarunu.